Connect with us

Istorie

22 iunie 1941, soldații români forțează trecerea Prutului pe la Bogdănești, Fălciu, Albița și Oancea în ceea ce avea să fie cea mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea tarii

„Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşul din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii voştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul vostru. Ostaşi, izbînda vă fi a noastră. La luptă! Cu Dumnezeu înainte!”, le-a ordonat generalul Ion Antonescu soldaţilor români.

Astăzi se împlinesc 79 de ani de la cea mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea tarii, peste 10.000 de soldați au murit sau au fost dați dispăruți

După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an și după pierderea unor teritorii importante ale tarii în fața Ungariei, Bulgariei și URSS-ului, România își schimbă alianțele odată cu sosirea la putere a lui Ion Antonescu. Se aliază cu Puterile Axei în octombrie 1940 și intră în război de partea acestora în 1941. Însuși Regele Mihai I i-a trimis o telegramă mareșalului Ion Antonescu prin care îl încuraja să recupereze Bucovina de Nord și Basarabia.

Eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord
Pe data de 22 iunie 1941, unități ale armatelor germană și romană au început campania din est împotrivă Uniunii Sovietice, operațiunea numindu-se “Operațiunea Munchen”, pentru recucerirea Basarabiei și Bucovinei de Nord.

Armata Română a început lupta împotriva forțelor URSS în dimineața zilei de 22 iunie 1941, pe un front cuprins intre munții Bucovinei și Marea Neagra.

Cea mai sângeroasă Bătălie, la Țiganca
Armata Română forțează intrarea pe linia Fălciu – Bogdănești pentru a cuceri o zonă puternic fortificată de dincolo de Prut, cea din localitatea Țiganca, unde de altfel au loc lupte extrem de dure intre zilele 4 și 12 iulie 1941.

Sectorul din zona Fălciu – Bogdănești era foarte important datorita poziției sale pe Prutul mijlociu și datorită existenței celor două poduri, o cale ferată și o șosea.

4271 soldați romani au murit, 12.326 au fost răniți, 6.168 au fost dați dispăruți
„În cea mai grea zi din luptele de la Prut, în ziua de 12 iulie, cînd, timp de 16 ore neîntrerupt inamicul se arunca cu forţe noi şi masive în numeroase contraatacuri, căutînd să sfarme capul de pod de la Fălciu,în sectorul Diviziei şi la legătura acesteia cu stînga Diviziei 21 infanterie, regimentele 1/2 şi 2/9 vînători gardă opun o rezistenţă înverşunată şi fără răgaz, resping numeroasele atacuri inamice, superioare mult în număr şi armament şi azvîrle în luptă pionierii, rezervele, grupurile de comandă şi, luptînd în repetate rînduri corp la corp, reuşesc prin menţinerea poziţiei să înscrie în istorie o pagină de adevărată glorie”, a precizat generalul Nicolae Şova.

Armata Română recucerește Basarabiei și Nordului Bucovinei la data de 26 iulie 1941
După aproximativ 33 de zile de luptă, soldații romani recuceresc Basarabia și Bucovina de Nord, după o bătălie considerat de istorici cea mai sângeroasă lupta dusa de romani pentru reîntregirea granițelor țării.

În localitatea Țiganca (Republica Moldova) a fost înființat un cimitir al eroilor români, loc unde sunt înhumați 1020 soldați români. Cimitirul de onoare al eroilor căzuți în bătălia de la Țiganca a devenit loc de pelerinaj pentru cei care vor să aducă un omagiu celor care au luptat și murit pentru întregirea României

TOP