Connect with us

Stiri

Alexandru Rafila: “De la 1% cazuri pozitive acum patru săptămâni, am ajuns la 3%. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că, în medie, în ultima săptămână, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut semnificativ, față de cea anterioară, în contextul relaxării restricțiilor.

“Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare.

S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență.

Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a mai precizat că lucrurile pot fi ținute sub control dacă se îmbolnăvesc mai multe persoane tinere, însă situația poate scăpa de sub control dacă numărul vârstnicilor infectați cu COVID-19 crește.

“Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică.

Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare.

Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate”, a spus Alexandru Rafila.

TOP