Connect with us

Istorie

Cine a fost Matei Balș și cum a ajuns să îi poarte numele unul dintre cele mai mari spitale din România

Majoritatea românilor au auzit în ultima vreme despre Spitalul “Matei Balș” din capitala, însă probabil mulți nu cunosc cine a fost Matei Balș și care a fost rolul său în istoria României.

Matei Balș a fost un medic român strălucit, care prin lucrările sale a condus la evoluția medicinei. El este unul dintre primii întemeietori ai școlilor moderne romanești de bacteriologie clinică și a contribuit în mare măsură la dezvoltarea spitalului care astăzi îi poartă numele.

Matei Balș s-a născut în București, pe 6 ianuarie 1905, și a murit la Geneva pe 19 aprilie 1989, la vârstă de 84 de ani.

Balș a fost medic, profesor universitar la București, șef de catedră la Clinica a II-a de boli infecțioase și decan al FPSMF (Facultatea pentru Perfecționare și Specializare a Institutului Medico-Farmaceutic din București), membru titular al Academiei de Medicină a RSR (1969), membru al Academiei de Științe din New-York, membru al Societății Americane de Microbiologie, membru al Societății Regale de Medicină Tropicală și Igienă din Londra, membru al Societății de Patologie Clinică din Berlin, laureat al Premiului de Stat clasa I (1950), pentru descoperirea nitrofuranului și aplicarea lui în febra tifoidă.

Medicul Matei Balș a publicat 350 de lucrări științifice în țară și 35 în străinătate, unele dintre ele fiind de mare utilitate și actualitate și astăzi. Așadar titluri precum Introducere în studiul patologiei infecțioase (1958), Antibioticele (1966), Terapia infecției (1975) și Laboratorul clinic în infecții (1982) îi aparțin românului Matei Balș.

Medicul este cunoscut drept întemeietorul școlii moderne românești de bacteriologie clinică și pionier al erei „antibioticoterapiei”,acesta aducând contribuții în chimioterapia unor boli contagioase.

Nu în ultimul rând Matei Balș a fost o figură emblematică în cadrul celui mai vechi Spitalul de Boli Infecțioase care purta numele de Colentina. Astăzi, spitalul a cărui istorie este legată de medicul român poartă numele de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Pentru contribuțiile deosebite în medicină, Matei Balș a fost decorat cu Crucea Regina Maria (1942) și Medalia muncii cl. I (1966), iar în 1973 a devenit Medic Emerit al RSR.

Astăzi, Institutul „Matei Balș” este unul dintre spitalele în care sunt tratați bolnavii de Covid-19.

TOP