Connect with us

Stiri

Cod Roșu de inundații pe râul Prut. Se așteaptă o viitură în nordul Județului Botoșani după ce două baraje din Ucrania au cedat

Autoritățile din Botoșani au intrat în alertă după ce au fost informați de către autoritățile din Ucraina că există posibilitatea unei viituri mari pe râul Prut. Se pare că două baraje au cedat de-a lungul Prutului și afluenților săi, inundând sute de locuințe din Ucraina.

Nivelul apei râului Prut a crescut cu 2-2,5 metri în data de 23 spre 24, însă după cedarea celor două baraje din Ucraina, se așteaptă o creștere a nivelului apei cu circa 5 metri față de valorile anterioare, ajungând la un debit de până la 2000 de metri cubi pe secundă.

Prefectul județului Botoșani dă asigurări că situația este sub control. “Barajul de la Stânca-Costești este capabil să preia o viitură și la un debit de aproximativ 5000 de metri cubi pe secundă.” spune prefectul județului Botoșani.

O parte din orașul Cernăuți rișcă să fie inundat, a anunțat primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk. În zona de risc se află: Piață Kalynivska, Jucika Veche, kalyceanka și localitatea Lenkivti.

Râul Prut a ieșit în luncă în aval, în județele Iași și Vaslui
Pentru a mai elibera apa din barajul de la Stanca-Costești, hidrologii au mărit volumul deversării, astfel în cursul acestei săptămâni s-a ajuns până la 200mc/secunda. Râul Prut a ieșit în lunca în zonele joase din județul Iași, Vaslui și Galați, spre bucuria pescarilor.

Prutul aproape de intrarea în ţară

TOP