Connect with us

Inedit

Marțea mare – săptămână patimilor. Ce este interzis astăzi

Ne aflam în Săptămână Luminata, numita și săptămână Patimilor.

Marțea din saptamana Patimilor se mai numește și Marțea Alba, iar în aceasta zi bărbații trebuie să își termine toate muncile câmpului, așa încât, apoi să își ajute nevestele. În aceasta zi nu se mănâncă mâncăruri care conțin oțet.

Ce se poate face în aceasta zi?
În Marțea Mare se poate aspira, se pot spală geamurile, se poate da cu matura, se pot face treburi în curte și gradină. Dar atenție, aceasta este ultima zi în care bărbații mai pot lucra la camp sau mai pot călca sau spăla.

Semnificația celei de-a doua zi din Săptămâna Patimilor
În fiecare zi a Săptămânii Mari se săvârșesc slujbele deniilor. Marțea Mare este ziua în care se va citi pilda celor 10 fecioare. Din cele 10 fecioare, 5 sunt înțelepte și 5 sunt neînțelepte. Toate merg înaintea lui Iisus Hristos și se pregătesc pentru nuntă.

Cum mirele întârzie și fecioarele adorm, la miezul nopții se vestește sosirea lui. Cele 5 fecioare neînțelepte au candelele aprinse, dar untdelemnul este pe sfârșite și cer celorlalte să le împrumute.

Celelalte fecioare refuză pentru a nu rămâne ele fără untdelemn. Fecioarele fără untdelemn fug să cumpere, dar în acel timp mirele sosește la nuntă și le găsește doar pe primele. Fecioarele neînțelepte găsesc usă închisă și se roagă la Iisus să le deschidă. Mirele răspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi.” Această pildă se încheie cu următoarea învățătură: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.”

Această pildă are drept semnificație faptul că trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru veșnicia din viața de apoi. În Noul Testament, Iisus Hristos este un mire, venirea Sa este nunta, iar împărăția cerurilor este reprezentată de cele 10 fecioare. Așadar în Marțea Mare ne pregătim atât sufletește, cât și trupește pentru Sfintele sărbători de Paști.

TOP