Connect with us

Stiri

Nou virus virus gripal cu „potențial Pandemic” descoperit în China

O nouă tulpină de gripă cu „potențial pandemic” a fost descoperită în China.

Numit G4, virusul a apărut recent după ce a fost “transportat” de porci din toată țara. Cercetătorii spun că a descins genetic din tulpina de gripă H1N1 care a cauzat o pandemie în 2009.

Deși are potențialul de a se răspândi, trebuie menționat că nu există „amenințare iminentă”. Deși s-a confirmat că oamenii pot prinde virusul de la animale, nu există niciun cuvânt oficial cu privire la faptul dacă poate sări de la o persoană la alta – o întrebare presantă în termeni de „focar global” asemănător cu COVID-19.

PA Images

Oamenii de știință de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, alături de cercetătorii universitari, au scris că G4 are „toate semnele esențiale de a fi extrem de adaptat pentru a infecta oamenii”. Rezultatele lor au fost publicate de revista americană, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Deoarece porcii sunt considerați „gazde importante” în ceea ce privește noile tulpini de gripă, documentul explică faptul că „supravegherea sistematică a virusurilor gripale la porci este esențială pentru avertizarea timpurie și pregătirea pentru următoarea potențială pandemie”.

PA Images

Între 2011 și 2018, cercetătorii au luat 30.000 de tampoane nazale de la porci din toate abatoarele din China. De aici, au izolat 179 de noi virusuri gripe porcine, G4 apărând la fel de proeminent încă din 2016.

O serie de teste au fost efectuate pentru a evalua severitatea tulpinii (inclusiv unele pe dihor, despre care se spune că au simptome similare cu oamenii). Cercetările au relevat faptul că expunerea la gripa sezonieră nu garantează imunitatea la G4 și că mai mult de unul din 10 lucrători suini au fost deja infectați.

Lucrarea a adăugat că „monitorizarea atentă a populațiilor umane, în special a lucrătorilor din industria porcină, ar trebui să fie pusă în aplicare de urgență”, deoarece „este îngrijorător faptul că infecția umană cu virusul G4 va continua adaptarea umană și va crește riscul unei pandemii umane” .

Cu toate acestea, aspectul important al acestei tulpini de reținut este că nu pare să se răspândească între oameni, așa cum a scris Carl Bergstrom, biolog la Universitatea din Washington, pe Twitter.

„Deci ne confruntăm cu începutul unei duble pandemii? Nu există dovezi că G4 circulă la oameni, în ciuda a cinci ani de expunere extinsă. Acesta este contextul cheie de care trebuie să țineți cont ”, a replicat el.

Profesorul Kin-Chow Chang, de la Universitatea Nottingham, a mai spus pentru BBC News că, deși suntem concentrați corect pe focarul curent, „nu trebuie să pierdem din vedere potențialul virus nou periculos”.

TOP