Connect with us

Coronavirus

Putem să ne dam seama dacă am avut sau dacă avem coronavirus? Iată răspunsurile a doi specialişti

Putem să ne dam seama dacă am avut sau dacă avem coronavirus? Este o întrebare pe buzele multor romani în aceste zile.

Specialiștii din sănătate spun că foarte multe persoane ar puea fi deja infectate cu coronavirus chiar daca acestea nu au fost diagnosticate oficial. Tot aceștia spun că simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta.

Dr. David Buchholz și Dr. William Hillmann de la spitalul din Massachusetts, răspund la întrebările cele mai populare ale populației globului în acest moment.

Exista vreun semn prin care să aflăm dacă cineva a avut Covid-19 în trecut?
Dr. William Hillmann: Deocamdată nu avem niciun test din care să reiasă o posibilă infecție cu Covid-19 din trecut. Dezvoltăm teste de anticopri pentru verificarea unei posibile infecții anterioare, dar deocamdată nu se pot utiliza pe scara larga asupra populației. Singura modalitate de a afla cu siguranță este testul pozitiv făcut în momentu lin care pacientul este încă infectat.

Pot fi infectat, dar asimptomatic?
Dr. Hillmann: Da, există persoane care sunt complet asimptomatice și habar nu au că sunt purtătoare de virus. De asemenea mai sunt persoane care au simptome foarte ușoare, asemănătoare răcelilor, aceștia prezintă congestie nazală, dureri de gât, dar și persoane care pot avea simptome mai complexe, asemănătoare gripei, precum: dureri musculare, febră mare, respirație îngreunată, tuse. Adesea, cei care necesită îngrijiri la terapie intensivă sunt cei care au boli grave asociate.

Cați dintre cei infectați sunt în general asimptomatici (fară simptome)?
Dr. David Buchholz: În acest moment, în New York, îi testam doar pe cei mai bolnavi, deci nu avem o cifră exactă. Cu toate acestea, un studiu făcut în Islanda, unde o mare parte a populației a fost testată, se arată că 50% dintre persoanele care erau purtătoare de Covid-19, nu aveau simptome.

Cei care sunt asimptomatici, sunt contagioși?
Hillmann: Da, o pondere foarte mare dintre cei total asimptomatici sunt o vreme contagioși. Nu știm în acest moment pentru cât timp pentru că nu avem suficiente date disponibile.

În general, cei infectați dar care au simptome, sunt contagioși de-a lungul perioadei în care dezvoltă simptomele, cu doua zile înainte de a deveni simptomatici și încă câteva zile după ce simptomele se diminuează.

Cum trebuie să ne comportam daca avem impresia că suntem infectat și nu știm cu siguranță?
Dr. Buchholz: În primul rand ar trebui să ne distanțam social și să urmam recomandările autorităților.

Dr. Hillmann: Având în vedere faptul că nu există nicio modalitate reală de a ști daca ești infectat, cu excepția cazurilor când devii simptomatic și ești diagnosticat pozitiv, aș recomanda ca oamenii să se comporte normal, ca și când nu ar avea nimic. Aș continua totuși să urmez recomandările pe care le aplică toate guvernele lumii, și anume: distanțare socială și igiena mâinilor.

Daca am fost infectat, mă mai pot infecta încă o data?
Dr. Buchholz: Nu există dovezi că cineva să fi fost infectat a II-a oară sau de mai multe ori. Cei care au un sistem imunitar normal, pot căpăta imunitate pentru foarte mult timp, cel puțin un an sau pe viață. Cei cu sistem imunitar slăbit, pot fi reinfectați și de două ori într-un an.

TOP