Connect with us

Stiri

Seceta cauzează scumpiri la alimentele de bază: carne, lapte sau pâine. De când se majorează prețurile

Cu toate că Guvernul Orban pregătește prezentarea planului de relansare economică, reprezentații din industria alimentară avertizează că urmează scumpiri la produsele de baza începând cu luna septembrie.

Creșterea prețurilor la alimente precum lapte, carne, pâine este generată atât de pandemie cât și de seceta din această primăvara. Președintele Federației Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară “SINDALIMENTA”, Dragoș Frumosu, considera că prețul alimentelor vă creste începând cu luna septembrie.

„Chiar dacă am avut un prim început când ne speriam vizavi de cantitatea mare de cumpărături pe care o făceau românii, după aceea am ajuns în situația să facem stocuri, pentru că au scăzut vânzările, a scăzut puterea de cumpărare, fiind foarte mulți șomeri în această perioadă (…). Am cerut sprijinul statului… pauză. Niciun răspuns”, a dezvăluit Frumosu, la Antena3.

Prețul la pâine, crescut de secetă
Acesta a adus în discuție și urmările secetei, care se vor reflecta și ele în costurile alimentelor. „Pe lângă această pandemie, am avut cea mai puternică secetă din ultimii 30 de ani. Este evident că în toamnă vizavi de prețul grâului, porumbului, floarea-soarelui la bursă vom asista la scumpiri, pentru că seceta nu a fost numai în România. În momentul în care la aceste materii prime, să le numesc așa, prețul lor vă crește, obligatoriu vor vom asista la creșteri de prețuri la nutrețuri, și de aici în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte (…)”, a mai precizat Frumosu.

Totodată, președintele Rompan, Aurel Popescu, a spus că din cauza preţului mare al grâului, și pâinea s-ar putea scumpi din toamnă. „Probabil că și în domeniul nostru de morărit-panificație o să se întâmple acest fenomen. Pentru că deși a început recoltarea grâului și nu avem o oglindă perfectă a ceea ce se întâmplă și ce producție vom realiza, văd că totuși prețurile sunt în continuă creștere, de fapt au fost și la sfârșitul recoltei de anul trecut (…)”, a declarat Popescu.

TOP