Connect with us

Coronavirus

Studiu: epidemia de coronavirus Covid-19 are origine naturală, virusul nefiind creat în laborator. Care sunt posibilele origini ale virusului

Coronavirus SARS-CoV-2 care a apărut în orașul Wuhan, China, anul trecut și care, de atunci, a provocat o epidemie de scară largă de COVID-19 și s-a răspândit în alte 70 de țări este produsul evoluției naturale, conform descoperirilor publicate astăzi în revista Nature Medicine.

Analiza datelor secvenței genomului public din SARS-CoV-2 și virușii asociați nu a găsit nicio dovadă că virusul a fost realizat într-un laborator sau altfel de proiectat.

“Prin compararea datelor de secvență de genom disponibile pentru tulpinile de coronavirus cunoscute, putem determina ferm că SARS-CoV-2 a provenit prin procese naturale”, a spus Kristian Andersen, doctor, profesor asociat de imunologie și microbiologie la Scripps Research și autorul studiului.

Pe lângă Andersen, autorii de pe lucrare, „Originea proximă a SARS-CoV-2”, includ Robert F. Garry, de la Universitatea Tulane; Edward Holmes, de la Universitatea din Sydney; Andrew Rambaut, de la Universitatea din Edinburgh; W. Ian Lipkin, de la Universitatea Columbia.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de viruși care pot provoca boli care variază foarte mult în severitate. Prima boală severă cunoscută cauzată de un coronavirus a apărut odată cu epidemia de sindrom respirator sever acut (SARS) 2003 din China. Un al doilea focar de boală severă a început în 2012 în Arabia Saudită cu Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

La 31 decembrie a anului trecut, autoritățile chineze au alertat Organizația Mondială a Sănătății despre un focar de o nouă tulpină de coronavirus care cauzează boli grave, care a fost numită ulterior SARS-CoV-2. La 20 februarie 2020, aproape 167.500 de cazuri COVID-19 au fost documentate, deși multe cazuri mai ușoare au fost probabil nediagnosticate. Virusul a ucis peste 6.600 de oameni.

La scurt timp după începerea epidemiei, oamenii de știință chinezi au secvențiat genomul SARS-CoV-2 și au pus datele la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume. Datele secvenței genomice rezultate au arătat că autoritățile chineze au detectat rapid epidemia și că numărul de cazuri COVID-19 au crescut din cauza transmiterii de la om la om după o singură contaminare în populația umană. Andersen și colaboratorii de la mai multe alte instituții de cercetare au utilizat aceste serii de date pentru a explora originile și evoluția SARS-CoV-2, concentrându-se pe mai multe caracteristici ale virusului.

Oamenii de știință au analizat șablonul genetic al virusului. Mai precis, s-au concentrat pe două caracteristici importante ale proteinei spike: domeniul de legare a receptorilor (RBD), un fel de cârlig de prindere care se prinde de celulele gazdă și site-ul de clivaj, un deschizător molecular care poate deschide virusul.

Dovadă pentru evoluția naturală

Oamenii de știință au descoperit că porțiunea RBD a proteinelor “spice” SARS-CoV-2 a evoluat pentru a viza eficient o caracteristică moleculară în exteriorul celulelor umane numită ACE2, un receptor implicat în reglarea tensiunii arteriale. Proteina “spice” SARS-CoV-2 a fost atât de eficientă la legarea celulelor umane, de fapt, încât oamenii de știință au concluzionat că a fost rezultatul selecției naturale și nu produsul ingineriei genetice.

Această dovadă a evoluției naturale a fost susținută de date despre coloana vertebrală a SARS-CoV-2 – structura sa moleculară generală. Dacă cineva ar fi căutat să inginereze un nou coronavirus ca agent patogen, l-ar fi construit din coloana vertebrală a unui virus despre care se știe că cauzează boală. Dar oamenii de știință au descoperit că coloana vertebrală SARS-CoV-2 diferă substanțial de cele ale coronavirusurilor deja cunoscute și în cea mai mare parte seamănă cu viruși înrudiți găsiți în lilieci și pangoline.

„Aceste două caracteristici ale virusului, mutațiile din porțiunea RBD a proteinei spike și coloana vertebrală distinctă a acesteia, exclud manipularea de laborator ca o posibilă origine pentru SARS-CoV-2”, a spus Andersen.

Josie Golding, doctor, conducător de epidemii la Wellcome Trust, din Marea Britanie, a declarat că concluziile lui Andersen și colegii săi sunt „crucial pentru a aduce o perspectivă bazată pe dovezi despre zvonurile care circulă despre originile virusului (SARS-CoV -2) provocând COVID-19. ”

„Concluzionează că virusul este produsul evoluției naturale”, adaugă Goulding, „punând capăt oricărei speculații despre inginerie genetică deliberată”.

Posibile origini ale virusului

Pe baza analizei lor de secvențiere genomică, Andersen și colaboratorii săi au ajuns la concluzia că originile cele mai probabile pentru SARS-CoV-2 au urmat unul dintre cele două scenarii posibile.

Într-un scenariu, virusul a evoluat la starea actuală patogenă prin selecția naturală într-o gazdă non-umană și apoi a sărit la oameni. Așa au apărut focare anterioare de coronavirus, oamenii contractând virusul după expunerea directă la civete (SARS) și cămile (MERS). Cercetătorii au propus liliecii ca fiind cel mai probabil rezervor pentru SARS-CoV-2, deoarece este foarte similar cu un coronavirus pentru lilieci. Nu există cazuri documentate de transmisie directă de la liliac la om.

TOP